Bankirai

Bankirai

Groeigebied:

Zuidoost-Azië.  Wordt voornamelijk uit de Maleisische deelstaten Sabah en Sarawak aangevoerd.

Boomomschrijving:

De bomen uit deze groep Shorea-soorten zijn afhankelijk van soort en groeiplaats 35 - 40 m hoog, maximaal 60 m. Oudere bomen hebben vaak 1 - 3 m hoge wortellijsten.  De takvrije stammen zijn in het algemeen recht, rond en tot 20 - 25 m lang en hebben een diameter van 0,6 - 08 m, maximaal 2 m.

Houtomschrijving:

Vers is het kernhout van bankirai geel tot grijsbruin gekleurd, soms met een roodachtige tint. In het daglicht verkleurt het in het begin snel tot bruin en daarna nog slechts langzaam tot donkerbruin. Het wit tot lichtbruin gekleurde spint steekt duidelijk af bij het kernhout en is 20 - 70 mm breed. Bankirai heeft een fijne en gelijkmatige structuur en gewoonlijk een sterke kruisdraad waardoor op het radiale en het kwartierse vlak een duidelijke streeptekening ontstaat.  Axiala harsgangen komen in tangentiaal verlopende bandjes veel in het hout voor en vormen op het langsvlak van het hout witachtige strepen. Afgezien van soms voorkomende kleine wormgaatjes, harszakken en enkele oppervlaktescheurtjes is het hout nagenoeg foutvrij.

Draad: sterke kruisdraad, maar rechte en golvende draad komt ook voor

Nerf: fijn tot matig grof

Drogen:

Zeer langzaam. Hoewel de krimp als matig wordt opgegeven, heeft het hout een duidelijke neiging tot oppervlaktescheurtjes en eindscheuren, vooral bij blootstelling aan de zon en indien het te snel wordt gedroogd.  Het moet zeer langzaam en voorzichtig worden gedroogd.

Bewerkbaarheid:

Ondanks de grote hardheid is bankirai vrij goed af te korten, te zagen en te schaven. Door de kruisdraad kunnen bij het schaven van kwartiers gezaagde vlakken veel inspringsels voorkomen.  Een goed gekozen spaanhoek kan hierin verbetering brengen.

Spijkeren en schroeven:

Voorboren noodzakelijk. Onder vochtige omstandigheden altijd roestvaste verbindingesmiddelen gebruiken.

Lijmen: slecht

Buigen: vermoedelijk matig.

Oppervlaktafwerking:

Slecht. Afwerking met blanke lak, beitsverf of ofalkydharsverf kan problemen geven. Bij een blanke afwerking moet rekening worden gehouden met de snelle verkleuring.  Daarnaast kunnen zeer fijne scheurtjes in het houtoppervlak de afwerklaag boven het scheurtje bij blootstellen aan weer en wind vrij snel doen barsten, waarna al speodig bladeren zal volgen.  Overigens is de hechting van genoemde producten goed.  In het algemeen wordt deze houtsoort echter toegepast voor toepassingen waarbij geen afwerking plaatsvindt.

Impregneerbaarheid: kernhout 4

Toepassingen:

Bankirai met zijn goede mechanische eigenschappen en duurzaamheid is een uitgesproken houtsoort voor toepassingen buiten, in zware constructies, bruggen, brugdekken en brugleuningen, geluidswallen, sluizen en andere waterwerken in zoet water zoals damwanden, steigers, ...  Verder gebruikt voor industrie- en wagonvloeren, palen dwarsliggers, vaten, hekken, poorten, pergola's en parkbanken.

 

Terug naar de beknopte uitleg over Bankirai

 

Back to Top