Angelim Vermelho

Angelim Vermelho

Groeigebied: Brazilië, Amazonegebied en de Guyana's

Boomomschrijving:

Tot 65 m hoge, rechte, cilindrische boom, vaak met vrij hoge wortellijsten. De takvrije stam is 20 - 30 m lang en de diameter is 1,1 tot 1,8 m.

Houtbeschrijving:

Vers gezaagd kernhout is geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Het spint is rozeachtig en niet altijd scherp afgetekend van het kernhout. Vers en droog heeft Angelim Vermelho een opvallende ranzige (boterkleur) geur die pas na lange tijd verdwijnt.

Draad: meestal vrij sterke kruisdraad.

Nerf: grof.

Drogen:

Bij grote maten zeer langzaam met kans op scheurvorming, maar weinig kans op vervorming. Bij dun hout aanzienlijke kans op vervorming.

Bewerkbaarheid:

Ondanks de hardheid is het machinaal goed te bewerken.  Bij schaven kan door de kruisdraad inspringsel voorkomen, maar in het algemeen laat het oppervlak zich glad afwerken.

Spijkeren en schroeven:

Voorboren noodzakelijk.  Bij gebruik van ijzeren bevestigingsmiddelen in nat hout kunnen grijsblauwe verkleuringen ontstaan.

Lijmen: vermoedelijk goed.

Buigen: niet bekend.

Oppvervlakteafwerking: goed.

Impregneerbaarheid: kernhout vermoedelijk zeer moeilijk.

Toepassingen:

Zwaar constructiewerk als water- , bruggen- en scheepsbouw,havenwerken en damwand.  Ook zou het gebruikt kunnen worden voor anti-parkeerpalen, fruitboompalen, ... Bij toepassing van Angelim Vermelho moet er rekening mee worden gehouden dat het in contact met water 'afgeeft'.  Angelim Vermelho kan worden gebruikt als vervanger van azobé.

 

Terug naar 'Welke houtsoort kiezen'

Back to Top