Ipé

Ipé

Groeigebied: Bigniniaceae

Boombeschrijving:

De vele soorten en het grote verspreidingsgebied zijn er de oorzaak van dat de afmetingen van de bomen en de houteigenschappen sterk verschillen.  Hoogte 30 - 40 m met een diameter vanaf 0,9 m. De takvrije rechte cilindrische stammen kunnen tot 8 - 40 m lang zijn en hebben aan de voet soms wortelaanzetten.

Houtbeschrijving:

Hieronder wordt beschreven groenhart uit Suriname.  De andere Ipé soorten zijn wat lichter in gewicht, maar zijn uiterlijk en anatomisch niet of nauwelijks van Surinaams groenhart te onderscheiden.

Het groenachtig bruine tot groenachtig geelbruine kernhout is duidelijk te onderscheiden van het geelachtig grijze 40 - 80 mm brede spint. De kern vertoont dikwijls lichte tot donkere zones waaronder het enigszins gestreept kan lijken. Ook als er kruisdraad aanwezig is, kan door de lichtval een decoratieve fijne streeptekening aanwezig zijn.  Ipé heeft een vrij gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Het hout bevat de inhoudsstof lapachol die op het langsvlak als (groen) gele streepjes zichtbaar is. Lapachol kleurt in aanraking met ammonia rood. Het hout is zeer hard en sterk, moeilijk splijtbaar en zeer elastisch.

Draad: recht, soms kruisdraad of onregelmatige draad.

Nerf: fijn.

Drogen: vrij langzaam, geringe neiding tot vervorming en scheuren.

Bewerkbaarheid:

Door zijn hoge volumieke massa moeilijk te bewerken en snijgereedschappen stompen snel af. Bij het schaven wordt aanbevolen kleine snijhoeken te gebruiken om problemen bij kruisdraad te voorkomen. Ipé laat zich goed afwerken. Een goede afzuiging van de houtstof wordt aanbevolen, aangezien het vrijkomende lapasholstof bij daarvoor gevoelige mensen een huidaandoening kan veroorzaken.

Spijkeren en schroeven: voorboren noodzakelijk.

Lijmen: gezien de hoge volumieke massa waarschijnlijk niet zonder problemen

Buigen: niet bekend. Is wel zeer buigzaam.

Oppervlakafwerking: goed.

Impregneerbaarheid: kernhout 4.

Toepassingen:

Voornamelijk voor constructiewerken, dwarsliggers, binnen- en buitentimmerwerk, parket, vloeren, bedrijfsvloeren, tuinhout.  Zou een van de beste houtsoorten zijn voor spaken in houten wielen in de rijtuigbouw.

 

Terug naar beknopte omschrijving van Ipé

Back to Top