Kastanje
Groeigebied: West- en Zuid-Europa
Boombeschrijving:
Hoogte 15-25m, maximaal 30m. Diameter 0,6 - 1m, maximaal 1,5m. De takvrije stam is 6 - 15m. Wordt ook als hakhout voor palen gewonnen, in omlopen van 15 - 20 jaar. In oude stammen komen vaak ringscheuren en loshartigheid voor. De zogenaamde wilde kastanje of paardekastanje is een geheel andere houtsoort en de houteigenschappen zijn minder goed dan van tamme kastanje.
Houtbeschrijving:
Het lichtbruin tot donkerbruin gekleurde hout lijkt veel op eiken, maar is lichter in gewicht en laat zich wat gemakkelijker bewerken. Het vuilwitte spint is ongeveer 13 mm breed. Tamme kastanje is ringporig en heeft op het dosse vlak eenzelfde vlamtekening als eik, maar mist de 'spiegels' die zo kenmerkend zijn voor eiken. Tamme kastanje heeft een hoog looizuurgehalte dat corrosie van metalen versneld. Vooral bij ijzer en staal is voorzichtigheid geboden bij contact met vochtig hout. In het verse hout van Europese kastanje komen door oxidatie van inhoudstoffen gele verkleuringen voor. Door lakken worden deze vlekken geaccentueerd die, aan licht blootgesteld, afhankelijk van de lichtintensiteit, na enige weken tot maanden verdwijnen.
Draad: meestal recht
Nerf: matig grof tot grof
Drogen: langzaam, met neiging tot collaps, vervorming en scheuren
Bewerkbaarheid:
Tamme kastanje laat zich zonder problemen zagen en schaven. Bij daarvoor zeer gevoelige personen kan bij blootstelling aan kastanjehoutstof dermalitis (huidonstekingen) ontstaan.
Lijmen: goed
Buigen: goed, bij foutvrij materiaal
Oppervlaktafwerking:
Matig. Bij watergedragen lakken een voorbehandeling toepassen vanwege het hoge looizuurgehalte.
Impregneerbaarheid: kernhout 4
Toepassingen:
Toegepast voor buiten- en binnentimmerwerk, gelamineerde houtconstructies, meubelindustrie, uitvaartkisten, beeldhouw-, draai- en snijwerk, keukengerei, wandelstokken, lijsten, buitendeuren, tuinmeubilair, parketvloeren, ...
De minder hoge kwaliteiten worden in verband met de hoge duurzaamheid, gebruikt voor (gekloofde) afrasteringspalen, fruitpalen, staken en boerengeriefhout. Dun hout en houtafval worden voor de spaanplaatfabricage gebruikt.
Terug naar: kastanjehout www.kastanjeomheining.be