Artikel in "BOUW en AANBESTEDING - vakblad voor de complete bouw"
juni 2015
Nieuw drainagesysteem: Drenotube
Voor de aanleg van grindkoffers is een alternatief product op de markt: Drenotube. In de gemeente Gorinchem wordt dit momenteel toegepast om de grondwaterstand beter te beheersen.
In de Koningin Emmastraat kreeg de gemeente Gorinchem na de rioolvervanging in 2013 vele meldingen binnen over een te hoge grondwaterstand. Uit metingen bleek inderdaad dat deze erg hoog staat. In de meest extreme situaties staat het grondwater er tot 30 à 40 cm onder het maaiveld. Om deze extreme stijgingen in het grondwater te verminderen en een lagere grondwaterstand te creëren, is de gemeente Gorinchem op zoek gegaan naar mogelijkheden. In eerste instantie kwam men uit op het traditionele drainagesysteem met een grindkoffer. Het nadeel van dit systeem is echter dat heel wat grind aangevoerd moet worden en de aanleg relatief veel tijd vergt. Door de bouw van een appartementcomplex en de rioolvervanging is in de Emmastraat de laatste jaren al veel overlast geweest, dus een snelle uitvoering is wenselijk. Dus heeft de gemeente de keus laten vallen op het gebuik van DRENOTUBE. In de woonstraten zullen veel kruisingen gemaakt moeten worden met huis- en kolkaansluitingen. In de praktijk moet gaan blijken hoe eenvoudig men met de lichte buis onder deze aansluitingen door kan en wat de meest efficiënte buislengte (3 meter of 3 meter) is om mee te werken.
DRENOTUBE versnelt de installatie van sleufdrainages aanzienlijk, vergeleken met de klassieke traditionele methode. Het bevat de drie basiscomponenten van grindsleuven in slechts één product. Daarom is de toepassing veel sneller, goedkoper en milieuvriendelijker. Ook grotere "grind"-koffers kunnen hierdoor vervangen worden. DRENOTUBE bespaart tijd, machinerieën, arbeid en daardoor dus geld.
Met het DRENOTUBE-systeem heeft men een zeer lichtgewicht alles-in-één-product, dat het gebruik van grind overbodig maakt. Terwijl met het klassieke systeem vele handelingen nodig zijn om het geotextiel te plaatsen, te transporteren en het grind toe te voegen, om uiteindelijk het geotextiel te sluiten, is voor DRENOTUBE slechts één stap benodigd: de plaatsing. Er hoeft geen grind meer gedolven te worden en de natuur wordt zo minimaal mogelijk aangetast.
Het grind dat benodigd is voor de aanleg van drainages met de traditionele methode omvat gebruik van zware machines voor de distributie van het grind langs de sleuven, hetgeen veel tijd en geld kost. Bij gebruik van de DRENOTUBE is geen grind meer nodig en daardoor ook niet al het werk dat hierbij hoort.
Het gewicht van de DRENOTUBE maakt transport makkelijker en handelbaarder. Dankzij het gewicht van slechts 1,3 kg per meter (ca. 4 kg per 3 meter) is maar één man nodig voor het hanteren van de 3 meter lange module en twee mannen bij de 6 meter lange module.
Net als bij alle voorgevormde producten is DRENOTUBE onderhevig aan vastgestelde kwaliteitscontroles in de industrie. Bij de aanleg van drainages is de kans op constructiefouten groot en afhankelijk van de bekwaamheid van de installateurs. Dit laatste is bij de DRENOTUBE aanzienlijk minder aan de orde.
Voor de vervaardiging van de DRENOTUBE geocomposiet worden recyclede polymeren gebruikt. Het product is absoluut milieuvriendelijk en alle componenten zijn opnieuw recyclebaar.
DRENOTUBE vindt zijn toepassing bij het afkoppelen van regenwater, herinrichten van woonwijken, overvloedige regenval op wegen, draineren van parken en tuinen en zelfs bij het ontwateren van baggerslip.