Heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig voor het plaatsen van een terras, tuinhuis, carport, speeltoestel?
Dat u voor een nieuwbouw een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen, weet iedereen. Maar hoe zit het met uw afsluitingen, terras, tuinhuis, carport en speeltoestel?
In principe is voor alle werken die een impact hebben op de ruimtelijke ordening een stedenbouwkundige vergunning vereist. Maar de Vlaamse regering heeft een aantal werken vrijgesteld. Kort samengevat heeft u geen vergunning nodig voor vrijstaande gebouwen (tuinhuis, serre, carport, ...) waarvan de oppervlakte samen maximaal 40 m² bedraagt en voor niet overdekte constructies (terrras, zwembad, vijver...) waarvan de oppervlakte samen maximaal 80 m² bedraagt. Voor andere werken werd de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht. Het volstaat die werken te melden aan de gemeente met een vast formulier. Twintig dagn na het indienen van het meldingsdossier mag u de werken aanvatten.
Aan een vrijstelling of melding zijn altijd voorwaarden gekoppeld. Bovendien kan de gemeente strengere regels hanteren: voor een aantal vrijgestelde werken kan ze een meldingsplicht opleggen en voor meldingsplichtige handelingen een vergunningsplicht invoeren. Ga daarom altijd eerst langs bij de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente. Die kan u informeren over de lokale situatie en regels. Zo voorkomt u dat u een stedenbouwkundige overtreding begaat.
Voor deze werken is een stedenbouwkundige vergunning nodig: voor een uitbreiding van uw woning moet u een stedenbouwkundige vergunning aanvragen, maar soms volstaat een melding (zie verder).
Voor deze werken is er een meldingsplicht: aanbouw van bijgebouwen, bv een carport tegen de zijgevel. Een melding volstaat doorgaans, op voorwaarde dat u het maximum van 40 m² aangebouwde bijgebouwen per woning niet overschrijdt.
Voor deze werken geldt een vrijstelling, op voorwaarde dat ze zich op minder dan 30 meter van de woning bevinden:
- afsluitingen: in uw zij- en achtertuin mag u een afsluiting tot 2 meter hoog plaatsen. In de voortuin mag de afsluiting niet hoger zijn dan 1 meter, tenzij ze open is (van draad of draadgaas). Dan is ook hier een hoogte van 2 meter vrijgesteld.
- terras: is vrijgesteld van vergunning tot een totale oppervlakte van 80 m² in zij- en achtertuin.
- losstaande gebouwen: een tuinhuis en carport in de zij- en/of achtertuin? U mag voor maximaal 40 m² oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen (serre, schuurtje, poolhouse, carport, ...) per woning zonder vergunning plaatsen
- speeltoestellen: u moet geen vergunning aanvragen
bron: NETTO (bijlage van De Tijd, februari 2015)